Julbak
Idag har jag jobbat för fullt med att träna , kasta lite skräp , fixat lite i mitt rum och bakat lite tills imorgon. Jag har bakat b.la en mjukpepparkaka med hallonsylt och även fixat julgodis som är chockad doppade dadlar och nötter med flingsalt  och honung, Mums. Det som kommer hända härnäst är att jag kommer titta på några julfilmer som jag har hittat ,för att få lite julstämmning ,och kanske lite senare läsa lite i någon bok. Sen ska jag väl tänka ut om vad jag kommer få i julklapp , hihi , jag undrar verkligen :)
 
Här kommer recept från mitt julbak.
 
 
Mjuk Pepparkaka med Hallonsylt
 
Tips: Eftersom jag använde stevia blev det inte lika pösigt som med strösocker , därför tillsätt även lite bruntsocker så det blir lite pösigare. Man får vispa ganska länge , ungefär i 10 minuter eller mera. Så blev det för mig. 
 

Ingredienser

 

3 st  ägg

2.5 dl Stevia

0,5 dl Brun farinsocker strö

1 tsk Vaniljpulver

50 g smör

2 msk pepparkakskrydda

1 dl filmjölk

3.5 dl Dinkelmjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 dl fiberhavregryn

0,5 dl Hallonsylt

1 ½ dl mjölk

smör och mandelspån till formen

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

 

2. Vispa ägg, stevia och vaniljpulver tills den ha blivit lite pösig.

 

3. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det och filmjölk med äggsmeten.

 

4. Blanda dinkelmjöl, fiberhavregryn , bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt lite mjölk i taget  varje gång efter du tillsätter lite mer mjöl till smeten , annars kan det förvandlas till en deg (hihi) . Tillsätt  hallonsylt. 

 

5. Smörj en sockerkaksform, bröa med krossat mandelspån och fyll med smeten.

 

6. Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

 

7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

 

 
 
Choklad doppade Dadlar & Nötter
 
Ingredienser
 
300 g Mörkchoklad 70 -86 %
 
50-100 g Ekologiska torkade Dadlar
 
1 - 2 påsar av valfri nötsort (för mig blev det Paranötter och Sötmandlar)
 
Flytande Honung (Akacia honung)
 
 
Gör så här:
 
1. Tempurera chokladen genom att smälta 1/3 av chokladen i ett vattenbad (i det här fallet 100 g), därefter hacka resten utav chokladen och tillsätt den när du har tagit av burken ifrån vattenbadet , rör runt och vänta i ungefär 10 minuter , eller tills chokladen har sänkts i temperatur (28 grader). 
 
2. Doppa i dadlarna och nötterna i chokladen och lägg det på en plåt med ett galler och ett papper eller något annat under.
 
3. Strö över lite flingsalt och drissla över lite honung. Därefter lägg in de kylen så chokladen stelnar.
 
 
Extra bilder från bakandet:
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress